«Uught! Un relat del Plistocè» és un àlbum sense mots senzillament meravellós, a l’alçada dels d’Istvan Banyai, Roberto Innocenti, David Wiesner i altrs grans il·lustradors. En aquest cas, les imatges són fetes amb grafit i tinta blanca i el resultat resulta espectacular.
La història se situa, com podem deduir del títol, en el Pleistocè, un període del Quaternari que està datat entre fa 1,8 milions d’anys i fa 10.000 anys. Quan sentim a parlar d’aquest període, recordem diversos esdeveniments que han sacsejat el nostre planeta: les glaciacions, la desaparició dels grans mamífers i també la presència humana que comença a moure’s pel continent europeu.
És en aquella època on se situa l’aventura d’aquest grup d’humans que busquen refugi per passar l’hivern.
Les imatges segueixen un petit grup de caçadors i ens centrem en la presència d’una nena que forma part de la tribu i que sembla no tenir gaire protagonisme en les lluites contra els búfals, tigres dents de sabre, mamuts, ossos i altres animals. També patim quan s’han d’enfrontar als perills naturals com tempestes de neu, senderis impossibles, roques enormes, etc.

Al final, alguns aconsegueixen arribar a una cova que els protegirà i és llavors quan la nena ens emociona dibuixant marques inesborrables a les roques.
Aquestes marques són dibuixos que expliquen una història, la seva. Ens recorda les pintures rupestres que coneixem.
Es tracta d’un homenatge als narradors orals, contacontes, talessingers, àvies i avis que amb les seves paraules ens commouen i ens transmeten mitjançant els seus relats els coneixements i la saviesa ancestral. També ens entretenen i ens emocionen, esclar!
Lectura molt recomanable.
Podeu veure algunes imatges clicant a l’Issue que han preparat els de l’editorial.
https://issuu.com/ekare/docs/ugh-issuu
LES DADES:
Títol: Uugh! Un relat del Plistocè
Autor-il·lustrador: Rafael Yonkteng
Autor-il·lustrador: Jairo Buitrago
Traductora: Clara Jubete
Editorial: Ekaré
Pagines: 64
Barcelona, 2022
Gràcies per aquesta ressenya. Els alumnes de Sisè han fet art primitiu recentment. Vam preparar una exposició a la mediateca i han treballat les tècniques de la nena artista de les coves. Si vols tinc imatges.
Salutacions.
Molt bon dia, Esther!
Gràcies pel comentari. Et felicito per la bona pensada d’usar aquest àlbum tan bonic per a treballar conceptes de prehistòria i art rupestre.
Estaré molt agraït si em passes algunes imatges de l’activitat. M’agradarà veure quines meravelles heu fet.
Amb el teu permís, compartiré els teus comentaris a la bona gent de l’editorial Ekaré, o si vols, tu mateixa el pots contactar amb ells fàcilment. Al seu web trobaràs això:
Ediciones Ekaré
C/ Sant Agustí 6, bajos
08012 Barcelona
Tel. (34) 93 415 21 56
ekare@ekare.es
Si algun dia coincidim, t’explicaré que fa una pila d’anys vaig entrenar un equip de minibàsquet del teu centre. Guardo bon record.
Petons
Hola de nou, Jaume,
A quin correu t’envio les fotografies?
Preferirira que no les reenviïs, perquè no he demanat permís a l’escola, jo mateixa escriuré a Ekaré. No es veu la imatge de cap alumne, estic tranquil·la, però tot i així és un tema delicat.
M’encantarà que coincidim i m’expliquis això de l’equip de minibàsquet. Jo fa una pila d’anys que treballo a Aula, posant en valor la biblioteca escolar.
Salutacions cordials,
Ester