Lectures recomanades per al cicle superior. Sant Jordi 2016 (i 4)

L’últim llistat de recomanacions correspon a l’alumnat de cinquè i sisè de primària.

Història de la bicicleta d’un home llangardaix
Fina Casalderrey. Nandibú

Portada Bicicleta llangardaix.inddLa novel·la narra la història del nen que té un nom molt gran, Mundo, i que viu en un poble de Terol, Albarracín, amb una mare que muny cabres i fa formatges i un pare, pastor d’un ramat de mil cinc-centes ovelles.
La novel·la comença quan el nen té deu anys i molts somnis al cap. En Mundo és eixerit, intel·ligent i bon jan i un dia coneix a en Camilo, un treballador de la companyia de telèfons que passa pel seu poble instal·lant els pals que aguantaran els fils telefònics. Aquest home, amic del pare del nen, es desplaça amb una bicicleta (la que dóna títol al llibre) que tindrà una importància cabdal en els darrers capítols.
La novel·la se situa en els mesos previs a l’esclat de la Guerra Civil on la misteriosa desaparició del pare del nen, mostra un escenari on els silencis, les mirades dels veïns, les denúncies, les traïcions i les complicitats formen una teranyina de situacions molt ben explicades, molt sentides i que ens arriben al cor, sense caure en artificis narratius fàcils o previsibles.
El personatge d’en Camilo, el zelador de telefonia, amic de la família, que ensenya al nen a anar en bicicleta i el fa pujar dalt d’un dels pals de telèfons, esdevé clau perquè les seves anades i vingudes permetran que el nen i la seva mare tinguin coneixement del seu pare mitjançant uns llibres que contenen missatges ocults; uns llibres de poesia que són un homenatge a Miguel Hernández.

L’aprenent de Bruixot i els Invisiblessierra y fabra
Jordi Sierra i Fabra. Edebé

En Mortimer té dotze anys. Treballa per al professor Haggath, que és bruixot, tot i que molts no coneixen la seva professió, ja que si no, probablement, acabaria cremat a la foguera. En Haggath està preparant una poció molt complicada. Un cop acabada, li encarrega a en Mortimer que la porti al cementiri. L’avisa que l’ampolla ha d’arribar intacta, i que no es pot vessar ni una gota. Si una sola gota cau en un altre lloc, podria desencadenar un fet preocupant.

Tania-Val-de-LumbreTania Val de Lumbre
Maria Parr. Nórdica

Una nova nena arriba al col·legi. La Tania viu en una vall nevada on sona un violí i el seu millor amic té 74 anys. Ha de bregar amb en Klaus Hagen, l’home sense sentit de l’humor i que regenta un càmping que no admet nens. Però la Tania no s’avorreix. Tania sap coses que molta gent no sap, però la gran lliçó del llibre l’aprèn del vell borratxo Nils: “Mai és culpa dels nens”. Res de tot el dolent que fem els adults és culpa dels nens, coses estúpides com no parlar-se en trenta anys. I en Nils sembla molt, molt segur del que diu. Perquè quan ets nen tots els adults poden semblar superherois, però no són res més que persones.

El Chico más veloz del mundochico veloz
Elizabeth Laird. Bambú

El protagonista de la història és en Solomon, un noi etíop d’onze anys que somia arribar a ser atleta.
La sinopsi diu:
“En un viatge a Addis Abeba, la capital d’Etiòpia situada a 37 quilòmetres del seu poble, el seu avi es desmaia després del llarg viatge. En Salomon surt corrent per buscar ajuda. Aconseguirà completar la primera cursa decisiva de la seva vida? Un llibre perfecte per a aquest any olímpic!”.

portada.fh11El nen de traspàs
José Luís Alonso de Santos. Kalandraka

Amb deu anys, el Daniel se sent diferent de la resta perquè ha nascut un 29 de febrer; és per això que a l’escola li diuen “Traspàs”. Aquest llibre és un relat en primera persona de les seves experiències, pensaments i emocions: des de la rebel·lia, a la incomprensió, sense oblidar el primer amor i la reafirmació de l’amistat.
Per sobre de tot, “El nen de traspàs” és un text molt divertit, explicat amb l’espontaneïtat d’un nen. Desborda humor, imaginació i ironia; narra situacions quotidianes que a vegades es compliquen…
veneciaAntes, cuando Venecia no existía
Victoria Pérez Escriba. Thule

Un conjunt de relats breus en els que es barreja l’humor amb l’absurd i on, a través de situacions sovint esbojarrades, s’ens ofereix una mirada sobre la vida i les relacions humanes.

rocio martinezMi princesa Himilce, siempre tuyo, Aníbal
Rocío Martínez. Thule

Aquest llibre recrea l’estètica de la ceràmica i les escultura iberes, i la utilitzen per explicar la història de la princesa ibera que es va casar amb Aníbal per segellar una aliança contra els romans en el marc de la Segona Guerra Púnica.
El rei de la ciutat ibera de Cástulo, Mucro, segella una aliança amb els poderosos cartaginesos, representats pel general Anníbal, i li proposa casar-se amb la seva filla, Himilce. Himilce es va mantenir fidel al seu nou poble, encara que el seu pare Mucro finalment s’aliés amb els romans. Un matrimoni de conveniència va esdevenir un amor apassionat. Himilce i Aníbal intercanvien cartes sobre els successos de la guerra i com creix el fill que tenen en comú.

Trastariotrastario
Pedro Mañas. Faktoría K de libros

Un poemari (31 poemes) dedicat o inspirat en aparells d’ús quotidià que trobem en el nostre entorn domèstic: des de la rentadora al frigorífic, passant per la planxa, la torradora o l’aspirador.
Els seus engranatges, els endolls als quals es connecten o les fonts d’energia de les que s’alimenten per funcionar, també hi apareixen.
Són poemes escrit amb cert humor i molt d’enginy, farcit de jocs de paraules i dobles sentits, amb molta sonoritat i que conviden a jugar.

Cob_MESTRA_400
La mestra és un capità
Antonio Ferrara. Birabiro

Una mestra explica en primera persona els equilibris que fa amb les mil obligacions paral·leles de la professió i de la vida privada. La mestra, agosarada i humaníssima, sap afrontar, amb la mateixa energia i de vegades en solitari, els virus de la grip, la manca de paper de vàter, la convivència i les taules de multiplicar, però sempre amb entusiasme, tenacitat, tendresa i un respecte absolut pels alumnes.

El noi que nedava amb les piranyesel-noi-que-nedava-amb-les-piranyes
David Almond. Bambú

Arran del tancament de la Drassana Simpson, l’oncle Ernie es queda sense feina, però aviat se li acut una idea per continuar guanyant-se les garrofes: Convertirà casa seva en una fàbrica d’enllaunar peix. I així es posa a soldar, doblegar, omplir i precintar llaunes. A l’Stan, el nebot de l’Ernie, no li agrada gens aquesta nova vida de sorolls i d’estrès i decideix fugir amb una companyia de fira ambulant que s’ha instal·lat al poble. El viatge li canviarà la vida, i a més a més coneixerà el gran Panxo Pirelli: l’home que neda amb les piranyes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s