Lectures recomanades per a cicle mitjà. Sant Jordi 2016 (3)

En aquest tercer lliurament us presentem les recomanacions per als alumnes de cicle mitjà.

com-adormir-un-llec3b32Com adormir un lleó i altres cròniques verídiques
Mar Benegas. Nandibú

Com adormir a un lleó i altres cròniques verídiques explica uns moments en la vida de l’Anna, una nena molt inquieta i molt intel·ligent que vol ser periodista. Té una germana petita, la Sol, una àvia, periodista també, que li regala una gravadora, un avi misteriós, i un pare i una mare. Fins aquí tot sembla normal. Però, de sobte, comencen a succeir coses estranyíssimes a casa seva: l’Anna ho grava tot i en fa unes cròniques fabuloses. Així descobrirem com s’adorm un lleó, el vol que pot tenir una faldilla o fins on arriba una casa voladora…

Explica-m’ho (101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant)explica-mho
Katharina von der Gathen i Anke Kuhl. Takatuka

La millor vacuna sempre és parlar amb els infants dels temes que els preocupen, abans que es facin gran, tinguin vergonya i s’hagin d’espavilar preguntant als companys sobre sexualitat. Sortosament, l’explicació de les abelles i les flors en les polsoses classes de biologia ja ha quedat oblidada (espero!) i ara tenim alguns llibres que esdevenen imprescindibles a la biblioteca escolar. Un d’ells, molt especial i educatiu, és aquest Explica-m’ho (101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant), recomanat per a alumnes de cicle superior.
M’agrada perquè es directe i les autores no defugen cap pregunta, per complicada que pugui semblar.

un dia másUn día más contigo, caminando por una tarde de primavera
Jimmy Liao. Bárbara Fiore Editora

Un acord entre amigues, secret, privat i sagrat, porta a una nena a recórrer un llarg camí que mai abans havia recorregut en soledat. Una absència que es fa present a cada pas, a cada alenada d’aire, en el moviment de les branques, a classe de matemàtiques, en una última abraçada on es troba a faltar a algú.
Jimmy Liao s’aboca sobre la protagonista d’Un dia més amb tu aquest sentiment de soledat incerta que provoca l’absència. Aquesta solitud que ens fa més forts i valents, que ens obliga a enfrontar-nos a les pors del temps en el qual no ens sentíem mai sols, en un camí d’aprenentatge i dolor, d’entesa i infinit amor.

Nick, el grumet: la volta al món amb el capità Cook nick
Michael J. Rosen. Símbol.

En Nick és un grumet que forma part de la primera expedició del capità Cook amb el vaixell Endeavour. Va descrivint en el seu diari totes les peripècies del viatge i les dificultats amb que es van trobant. Un llibre de coneixements on podem saber en què van consistir aquelles descobertes de noves espècies marines i civilitzacions .

contes per anar a dormirContes per a nens que s’adormen de seguida
Pinto & Chinto. Kalandraka

Diuen els autors:
Els contes per abans d’anar a dormir han de ser curts, i no com aquell conte tan llarg que quan l’acabes d’explicar ja és l’hora que el nen hagi d’anar a l’escola. O aquell conte llarg que feia que els nens es quedessin adormits cap a la meitat i després havien de somniar-ne el final. És clar que el conte més llarg que nosaltres coneixem és tan llarg que quan l’acabes d’explicar el nen ja és adult.
Aquests 28 relats destaquen per la seva brevetat i agudesa narrativa, els girs literaris i el sentit de l’humor. Són històries basades en el nonsense que aposten per l’originalitat i la picada a l’ullet intel·ligent. Des de la senzillesa, sorprenen els lectors amb canvis inesperats i amb uns finals que dibuixen somriures, tot oferint-nos una lectura gratificant, que sacseja la creativitat i ens convida a la reflexió.

losrascacielosLos rascacielos
Germano Zullo. Libros del zorro rojo

Dos multimilionaris, veïns i rivals, competeixen per construir l’edifici més gran i més luxós. La supèrbia i l’arrogància els porta a una carrera impossible i embogida… aquest vertigen els fa oblidar el sentit comú.

CUBIERTA ANA Y FROGA T3 03:Maquetación 1Ana y Froga 3. Una pandilla desastrosa
Anouk Ricard. Blackie Books

La colla d’amics de l’Ana i la Froga és impertinent, mordaç, divertida amb totes les forces … i incombustible. En aquest volum tornen a la càrrega per demostrar-nos que qui té un amic, té un tresor (encara que aquests amics siguin un autèntic desastre). En aquesta aventura, en Bubú es retrobarà amb els seus estimats amics després d’unes vacances un tant sui generis (i qui sap si acabarà penedit d’aquest retrobament …); un magnífic pícnic es convertirà en tota una odissea pel bosc, i una prometedora visita a la fira acabarà, com no, d’una manera calamitosa.

akimAkim corre
Claude Dubois. Lóguez

L’artista Claude K. Dubois intenta fer comprensibles als nens les traumàtiques vivències de la guerra i la fugida d’un realitat quer malauradament viuen moltes persones, prenent com a exemple la sort del petit Akim.
Com una catàstrofe de la naturalesa, la guerra arriba a la senzilla vida del noi. L’Akim es queda enmig d’un paisatge de desolació fins que algú el porta de la mà i és arrossegat pels que fugen.

quan_les_vaques_suren_portada_granQuan les vaques suren
Ximo Abadía. Takatuka

Un nen arriba a casa amb un peix dins d’una bossa plena d’aigua que li acaba de tocar a la fira. Se’n va a dormir aviat per estar tranquil·lament amb el seu peix. L’endemà, el desperta l’esquella d’una vaca solcant el cel. Descobreix amb sorpresa que tot ha començat a surar: els bombers corren pel cel buscant incendis des d’allà dalt, el carter empaita la seva bicicleta que ha enfilat el vol… Tot sura! Fins i tot, ell mateix…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s