Inauguració de l’Espai Llamps i Centelles!!

Diumenge passat, 24 d’octubre, coincidint amb el «Dia de les biblioteques» vam aixecar la persiana a l’«Espai Llamps i Centelles», un observatori de la literatura infantil i juvenil que té com a objectiu acompanyar docents, bibliotecaris i altres mediadors de la lectura, compartint experiències i formació.

Es tracta d’un projecte obert i cooperatiu que col·labora amb les manifestacions culturals que tenen el llibre infantil i juvenil com a protagonista, especialment aquelles relacionades amb la ciutat de l’Hospitalet i, més enllà, amb els Països Catalans.

Una de les dèries que sempre hem tingut és imaginar que aquest país nostre és més culte i més lector. Malauradament, això ja ho sabeu, la cultura encara no està prou valorada. Prima la competitivitat, l’economia, i fa tristesa veure com ens estem allunyant dels valors de l’humanisme, d’aquella manera en que alguns autors com Stefan Sweig o Rilke, per exemple, entenien la vida.

En l’acte de presentació vam voler reunir a totes les persones que ho han fet possible i que no es coneixien entre sí. D’alguna manera venia a ser com l’escena final de la pel·lícula «Casablanca» quan Bogart li diu al policia: Louis, presiento que éste es el comienzo de una hermosa amistad.

I així va ser. Vam compartir riures, emocions, música, vermut i aquella “joie de vivre” que fa que valgui la pena estar envoltant de la bona gent. Vaig recordar una frase de Wiesenthal que en certa ocasió em va dir que seguís el meu somni si això és el que volia i també una altra d’en Ricardo Alcántara que afirmava que no ens podem jubilar de ser feliços.

Vaig intentar dir unes paraules raonables i explicar el perquè de tot plegat, com hem arribat a aquest punt i sobretot agrair les complicitats de (per ordre d’aparició):

En Ferran que ens va ajudar a trobar el local, sota la premissa que havia de ser a l’Hospitalet i més concretament al barri de Sant Josep.

L’Albert, el nostre API de capçalera, que va dir que endavant amb la compra i que s’encarregava del parquet, del trasllat i del que calgués.

La Montse i en Carles, llibreters meravellosos que ens van regalar el nom de “Llamps i centelles”, ens van assessorar en temes de decoració i ens van fer propostes de millora.

En Raül Castillo que va entendre perfectament la idea i va dissenyar el logo corporatiu tan preciós que llueix a l’entrada.

En Luciano que va trobar temps per fer les reformes durant el mes de juliol. Va pintar, va instal·lar els focus, el parquet, va sanejar els lavabos, va penjar els miralls, etc.

La Laura que ens va ajudar a muntar els mobles d’una coneguda empresa sueca que també està a l’Hospitalet.

La Rafaela, ex-mare de l’escola, que ens ha ajudat a ordenar els llibres, ens ha instal·lat les cortines i ens ha fet mil-i-una indicacions encertades de decoració.

La Carmencita, la millor germana que un pugui tenir i que ens va llençar un repte: Aquí quedaria bé la «alacena bajo la escalera de la família Dursley, la que surt a les pel·lícules de Harry Potter».

En Ricardo amb qui col·laborem en un projecte solidari amb les biblioteques de Colòmbia, gestionant la donació de llibres nous i usats per a biblioteques de Llatinoamèrica. Ho podeu llegir aquí.

La Família Guilera Guerra, més coneguts com la família Potter, que van fer realitat la frase de la Carmencita i d’ells hem aprés que «Las coses fáciles son para cobardes y nosotros no somos cobardes».

El José (Cirol) que va entendre el concepte del lloc i ens va grafitejar les persianes atenent a la consigna «per volar, els ocells tenen ales i els infants tenen llibres».

La Maria Antònia, la Rosa Mari i en Miquel amb qui hem dissenyat un racó dins l’Espai dedicat a la memòria d’un gran lector, l’Àngel García. Agraïm que haguin vingut a la presentació expressament des de Castelló, amb en Foc, el simpàtic gos que sempre està al seu costat.

L’Eric, un ex-alumne de l’escola, i la seva família. Juntament amb el seu pare ens van tocar un parell de peces musicals precioses.

Va ser un matí emotiu i inoblidable. Podeu veure algunes imatges en el següent vídeo:

17 pensaments sobre “Inauguració de l’Espai Llamps i Centelles!!

  1. Enhorabona, Jaume, i moltes gràcies per la feina (moooooolta) que fas. Som molt afortunats de tenir-te. Gràcies

    Enric Queralt i Catà http://www.blocs.xtec.cat/ambelspeusaterra

    El dc., 27 oct. 2021, 09:01, La invitació a la lectura va escriure:

    > jcentell posted: ” Diumenge passat, 24 d’octubre, coincidint amb el «Dia > de les biblioteques» vam aixecar la persiana a l’«Espai Llamps i > Centelles», un observatori de la literatura infantil i juvenil que té com a > objectiu acompanyar docents, bibliotecaris i altres med” >

    • Enric, moltes gràcies per les teves (sempre) generoses paraules. Encara ha d’arribar el dia que et vegi enfadat. El dia de la inauguració vaig recordar als assistents les paraules d’en Ricardo Alcántara (no ens podem jubilar de ser feliços) i això fem, o ho intentem. I si, des d’on estem podem fer, encara que sigui una minúscula aportació a la cultura, segur que ajudarà a fer un país més lector, que en definitiva voldrà dir “millor”.
      Una abraçada i ja saps que quan vinguis a l’Àrea Metropolita, estaré encantat de la vida de conversar amb tu i mostrar-te l’Espai. Un passeig per l’Hospitalet val la pena!
      Jaume

    • L’espai és una excusa per compartir experiències i estar més a prop de la bona gent (que n’hi ha molta) i sentir-nos més humans i més imaginatius, I si ens fem uns riures, ja ho tindrem, estarem més a prop del paradís borgià.

  2. Bon dia, Jaume,
    Només unes paraules per felicitar-te per aquesta joia que has creat, però sobretot per la teva tasca de sempre. Sembla la culminació d’una trajectòria, però més aviat crec que és un nou començament.
    Em fas mooooolta enveja. I per descomptat et felicito per saber trobar i tenir aquesta gent meravellosa que t’envolta.
    Jo quan em jubili també tinc un projecte personal semblant, i veure que hi ha persones com tu que fan realitat els seus projecte m’esperona. Potser un dia vindré a xerrar amb tu.
    Salut i endavant!
    Ester

    • Ester, gràcies pel comentari.
      Aquí t’esperarem encantats de la vida de beure’ns un llibre i conversar-nos un cafè (o al revés). Si no perseguim els nostres somnis, no ho farà ningú per nosaltres. Endavant amb tot, sempre, i no girar la mirada cap enrere, malgrat que allò que hi haurà quan girem la cantonada sigui desconegut.
      Petons i t’esperem a l’Espai.

    • I las de festes literàries que compartirem, Montse! No t’ho imagines. Veurem coses que ni el Replicant de Blade Runner… hahaha
      Petons

  3. Enhorabona Jaume! Quina gran iniciativa! Amb moltes ganes de que ens expliquis més detalls d’aquest superprojecte!

    • Clara, concertarem una visita del Grup de Treball i us explicaré abastament el projecte. Està controlat!
      Gràcies pel vostre compromís amb la literatura infantil i juvenil.

  4. Jaume quina iniciativa tan interessant! Quina pena no estar més a prop per poder anar-hi sovint… Amb ganes de veure el teu projecte i intentar gaudir-ho quan pugui. Una abraçada mestre!

  5. Moltes felicitats, Jaume! Hem vist el teu projecte i a part que ens ha encantat, ens ha emocionat, a més mirant el vídeo que hem trobat genial, t’hem vist tant content! Engrescava sentir-te, la il·lusió que traspua aquest projecte, segur que el gaudiràs i com que nosaltres també en volem un trosset, si et sembla et vindrem a veure un dia, d’acord?

    Una biblioabraçada, Jaume

    Grup Bibliomèdia
    Alba Ferran, Cecília Lladó, Eva Morell, Anna Navarro, Carlos Ortiz, Mònica Ricart, Silvia Solé, Assumpció Vila

    • Cecília i amics de la Bibliomèdia, gràcies pel comentari! Ja estem tardant en organitzar una trobada literària a l’Espai. La propera quedada la fem allà, vale?

  6. Jaume ets incombustible, la passió pels contes et fa viu i present allà on hi ha imaginació i amor.
    M’agradaria veure’t.
    Pàgines i pàgines plenes de petons.

    • Bon dia, amiga! Tens les portes de l’espai obertes per a tu. A més, estem a deu minuts de casa teva, caminant, i va de baixada. Mira tu, què fàcil. Fa temps que no ens veiem i una conversa sempre ve de gust, dona que estima els contes.

  7. Jaume, gràcies per compartir amb nosaltres tot el teu SAPERE!!! L’alumnat de l’INS Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat va quedar molt content amb la visita. Esperem tornar prompte! 🙂

Deixa un comentari