Lectures recomanades per al cicle superior. Nadal 2016

Amb aquesta quarta entrada acabem les recomanacions de Nadal. Al final trobareu el document que repartirem a les famílies de l’escola amb les quaranta referències.

els_meus_trucs_portadaEls meus trucs per sobreviure a la classe de natació
Gideon Samson. Takatuka
Els dijous són el pitjor dia de la setmana per a en Gied. Perquè els dijous té classe de natació a l’escola i no hi ha res més horrorós que això. Llançar-se de cap, fer la bicicleta, nedar vestit… A en Gied li toquen aquests turments una setmana sí i l’altra també. I per saltar-se la classe de natació, ha pensat fins a setanta trucs com, per exemple, tancar-se al lavabo quan arriba l’autocar que els porta a la piscina. El problema és que els trucs no es poden repetir, i n’hi ha alguns que són difícils de portar a la pràctica.
Per sort, en Gied també té l’ajut del senyor dels coloms…

regaloEl regalo de los Reyes Magos
O Henry. Los cuatro azules
a Della i en Jim són una parella d’enamorats que no volen deixar passar el Nadal sense fer-se un regal. Per a això hauran de vendre una cosa que per a ells té molt valor i així poder comprar l’obsequi.
És un goig tornar a llegir aquesta història breu que s’ha tornat a reeditar.
La primer edició és de 1905 i l’argument encara continua emocionant-me.

carlotaLa teranyina de la Carlota
E.B. White. Viena
Aquesta és la història d’una nena que rescata un porquet anomenat
Wilbur, que ha nascut molt escanyolit, i de la millor amiga d’en Wilbur, una aranya grisa i peluda que es diu Carlota. I d’uns grangers que tenen la intenció de preparar un esplèndid dinar que no pinta gaire bé si ets un porquet molt tendre. Per sort, la Carlota té un pla magnífic per salvar la vida d’en Wilbur.
Un altra reedició que per a mi va associada al record de la Montserrat Solana, amiga de l’Hospitalet, que el va traduir per a Noguer fa molts i molts anys.
rocEn Roc i l’Escala de les portes secretes
Eulàlia Canal. Nandibú
En Roc és un nen que viu en una escala de veïns força curiosos. Els pares d’en Roc viatgen a l’Índia i el deixen uns dies a casa el veí de la planta baixa, en Nicolau. Els veïns estan esvalotats. De fa uns dies se senten sorolls estranys i desapareixen coses d’alguns pisos. El Rogeli, el veí del primer, vol avisar la policia. La Rúcula, la del segon, creu que és cosa de fantasmes, mentre la Petúnia, que viu al pis de dalt, segueix immersa en el seu món de plantes. Mentrestant, a la platja, hi apareixen els cossos d’un naufragi. En Nicolau, amb l’ajuda d’en Roc, decideix pujar a les golfes a investigar quina una n’està passant.

patentalo¡Paténtalo! El libro de los inventos útiles y disparatados
A. Mycielska. Ekaré
Quan Leonardo da Vinci va inventar un tanc, un automòbil, un parapent, un paracaigudes, un helicòpter, un submarí i un ascensor, tothom deia que era un somiador, o fins i tot un boig. Avui és reconegut com l’immens geni avançat al seu temps que va ser. Aquest llibre narra, de manera enginyosa i entretinguda, la història d’invencions antigues i modernes: invents divertits, innovadors, fallits i fins i tot desastrosos …

La pel·lícula de la vida173556_CUBIERTA.indd
Maite Carranza. Cruïlla
L’Olívia és una noia normal, com qualsevol altra. Té una mare actriu, un pare desaparegut, un germà poruc, uns veïns perepunyetes, unes amigues llepafils, una tele espatllada i un pis a l’eixample petit i bufó amb orientació sud. Però, impensadament, la crisi truca a la porta i el seu petit món s’ensorra.
Una novel·la dura però necessària.

cob_iaia_400La iaia no hi toca
José Ignacio Valenzuela. Birabiro
Com diries estel sense fer servir paraules com rombe o paper? Mmm… Jo, l’únic que sé, és que la meva iaia no hi toca. Ah, i que té la culpa de tot. Sí, de tot! Sempre hi ha algú que té la culpa que ens agradi allò que tant ens agrada, o que no ens agradi allò que mai no ens ha agradat. El cas és que entre el seu pentinat de Darth Vader, la seva obsessió per guanyar premis pels poemes que escriu i aquesta mania ridícula de recitar versos a ple pulmó quan baixo de l’autobús escolar, entre riallades i amb cara de voler desaparèixer (només per obligar-me a entrar ràpid a casa seva), jo també m’estic tornant boig.
Els meus pares tenen feina, i no em queda més remei que passar-me les tardes a casa de la iaia Petúnia. Però sospito que en porta alguna de cap, i no m’ho penso perdre…

yetiEl yeti
Taï-Marc Le Thanh. Edelvives
La misteriosa figura del Ieti sempre havia fascinat la protagonista d’aquesta història. Per això, un dia, decideix embarcar-se en l’aventura de la seva recerca i marxar, en un viatge molt especial, cap a l’Himàlaia.
El text és breu i està escrit amb frases curtes, similar a una poesia amb un ritme que el fa molt interessant. Les il·lustracions són, com en totes les seves obres, impressionants, amb molts de detalls.

monoEl mono del asesino
Jakob Wegelius. Sushi books
És de nit al port de Lisboa. Sota la brillantor dels fanals, un home corre per salvar la vida. Es diu Afonso Morro i guarda un secret cal protegir a qualsevol preu. El perseguidor s’acosta i li pren el secret. La lluita s’acaba en un tres i no-res. L’Afonso cau i desapareix en les fosques corrents del riu Tajo.
Aquella mateixa nit s’escampa la notícia que s’ha comès un assassinat. Però també es difon un altre rumor més espantós; en algun lloc entre els carrerons i cantonades del barri portuari s’amaga un simi boig i sanguinari. És la mona de l’assassí.

starStar
Salah Naoura. Lóguez
En Marko no s’ho pot creure: Ha apostat pels cavalls guanyadors a l’hipòdrom de Hoppegarten. Tot d’una, és capaç d’endevinar esdeveniments, almenys tothom està convençuts d’això, fins i tot el mateix Marko s’ho creu. De la nit al dia, es fa famós i participa al programa de televisió “Little Star”, convertint-se aviat en un superstar. No obstant això, les coses comencen a anar malament…

El tríptic de recomanats per al Nadal el podeu veure clicant AQUÍ

4 pensaments sobre “Lectures recomanades per al cicle superior. Nadal 2016

  1. Retroenllaç: Ja és Nadal | Escola Sant Josep - El Pi

  2. Retroenllaç: I els llibres que m’agradarien són… | Servei Educatiu Ciutat de Badalona

  3. Retroenllaç: Recomanacions de lectura | Escola Mestre Morera

  4. Al final es pot obrir un tríptic de recomanacions nadal x a cada cicle. Per si et serveix

    El dia 15/12/2016 9.09, “La invitació a la lectura” va escriure:

    > jcentell posted: “Amb aquesta quarta entrada acabem les recomanacions de > Nadal. Al final trobareu el document que repartirem a les famílies de > l’escola amb les quaranta referències. Els meus trucs per sobreviure a la > classe de natació Gideon Samson. Takatuka Els dijou” >

Deixa un comentari