Premi Andersen, el Nobel de la LIJ

El passat 24 de març, dins del marc d la Fira de Bolonya, es va fer públic el veredicte del Premi Hans Christian Andersen que atorga un Jurat de l’Organització Internacional per al Llibre Juvenil (IBBY).

Els guanyadors d’aquesta edició han estat:
Nahoko Uehashi del Japó guanyadora com a millor autora.
Roger Mello del Brasil guanyador com a millor il·lustrador.

El Premi Hans Christian Andersen és el més prestigiosos de la literatura infantil internacional , s’ha anat lliurant cada dos anys als autors des de l’any 1956 (per als il·lustradors des de 1966) per l’Organització Internacional per al Llibre Juvenil. Se li concedeix a un autor i a un il·lustrador l’obra completa es considera que han fet contribucions duradores a la literatura infantil.

ahoko-uehashi-El jurat ha considerat que Nahoko Uehashi escriu novel·les de fantasia úniques des del punt de vista de l’antropologia cultural. Segons l’autora, la gent de tots els racons del món tenen en comú l’amor per explicar històries. Les seves històries van sobre l’honor, el deure, el destí i el sacrifici, i estan molt arrelades a la cultura japonesa. Els seus mons de fantasia es situen al Japó medieval, però alhora són mons de la seva pròpia imaginació.

Nahoko Uehashi va ser seleccionada entre28 autors nominats al Premi. Els cinc finalistes van ser Ted van Lieshout ( Països Baixos), Houshang Moradi Kermani (Iran), Mirjam Pressler (Alemanya), Renate Welsh (Àustria), i Jacqueline Woodson (EUA)

En castellà es poden trobar dues novel·les seves, per a infants més grans de dotze anys. Són:

el-guardian-del-espiritu-moribito-i-nahoko-ue-L-uTTG4P

el-guardian-oscuridad-moribito-ii-nahoko-ueha-L-Unyl5N

 

 

 

 

 

 

El jurat també va considerar que les il·lustracions d’en Roger Mello ens mostren de manera directa la història i la cultura del Brasil. Els seus dibuixos ajuden als infants a viatjar a través de la imaginació d’en Roger.

roger melloEls viatges i els descobriments són aspectes importants de l’expressió artística de Mello i el ric contingut de les seves il•lustracions reflecteixen la seva passió pel folklore i l’exploració del món. Pel que conec són imatges molt acolorides. Crec que no hi ha cap llibrer seu al mercat nacional.

Mello va ser seleccionat entre 30 il·lustradors nominats al Premi. Els cinc finalistes van ser Rotraut Susanne Berner (Alemanya), John Burningham (Regne Unit) , Eva Lindström (Suècia) , François Place (França) i Øyvind Torseter (Noruega).

Els felicitem i animem als editors a fer-nos coneixedors d’aquests dos creadors.

Daniel Pereira

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s