Quatre biblioteques escolars

Biblioteques escolars de referència n’hi ha moltes. En presentem quatre. Hem volgut destacar-ne el nom de les persones que estan al capdavant perquè han estat capaces de contaminar a la comunitat escolar i de fer-los creure que la biblioteca és imprescindible.

La primera és la Biblioteca Marta Marta de l’escola Orlandai (Barcelona). La Mariona Trabal ha estat en els darrers anys la persona de referència i aquest mes podem llegir un article seu a la revista GUIX on explica que la implicació de les famílies és un objectiu irrenunciable.
Diu la Mariona que «a l’escola Orlandai ens proposem que la lectura sigui un compromís de tota la comunitat escolar. Ho considerem una condició imprescindible per aconseguir que els llibres formin part de la vida dels nens i nenes i, per això, impulsem activitats diverses que promouen la implicació de les famílies en el gust per la lectura.»
I també apunta que «si volem que la lectura formi part de la vida dels infants, que s’integri a la seva quotidianitat i des del primer dia d’escola, és necessari que vegin i experimentin que hi ha el mateix interès i compromís per la lectura a l’escola que a casa seva.»
També ens explica algunes de les moltes activitats que organitzen. N’apunto un parell:
EL MURAL PARTICIPATIU. Abans de Sant Jordi, la comissió de biblioteca fa una proposta de creació plàstica-literària que han de realitzar els alumnes a casa amb l’ajuda de les famílies. A mesura que s’acosta Sant Jordi la cartellera que hi ha al rebedor del centre va creixent amb la col·laboració de tothom.
EL CLUB DE LECTURA. A l’escola es reuneixen mares, mestres, ex-mares i ex-mestres —de vegades, algun pare— al voltant dels llibres. És bonic pensar que, per als infants, algun vespre la mare no és a casa perquè està a l’escola xerrant amb la mestra sobre un llibre que han llegit totes dues i més persones.

La segona és la Biblioteca Sebastià Sorribas de l’escola Drassanes (Barcelona). Situada a tocar de la Rambla acull una població multicultural que és el reflex de la vida del barri. En aquesta escola, la Susanna López ha fet una gran tasca aixecant i consolidant un projecte realment bonic, on destaca la implicació de nombrosos agents externs (voluntaris, la biblioteca de Rosa Sensat, la Fundació Bofill, etc.)
Una de les activitats més reeixides és el Lecxit, una acció setmanal en la que participen alumnes de quart i de cinquè que s’emparellen amb adults voluntaris amb l’objectiu de millorar la seva competència lectora.
També tenen molt consolidades les activitats «el personatge misteriós» i «el llibre estimat del mes», entre d’altres.

La tercera és la Biblioteca de l’Escola Frederic Mistral Tècnica Eulàlia, un centre concertat que fa molt de temps que compta amb una bibliotecària extraordinària, la María José Burillo, que es capaç de capitalitzar accions diverses amb tots els alumnes.
És remarcable el treball de creació literària i la confecció de llibres col·lectius sorprenents i preciosos que fan cada curs a cada nivell.

I la quarta és la Biblioteca de l’Escola de Pràctiques de Tarragona. La biblioteca ja fa molt de temps que funciona. Li han posat Teresa Mas en honor a la mestra que l’ha dinamitzat i que ara s’ha jubilat. Ella, de fet, no en sabia res i va ser una sorpresa que no es podia ni imaginar! D’això li diem estimació a la feina, estimació als llibres i a la lectura. Què grans els companys i companyes reconeixent-li la seva dedicació. Felicitats Teresa!

Podríem seguir i no acabaríem de parlar de comunitats escolars compromeses amb la biblioteca escolar. No importa el tipus d’escola, no importa si té més o menys hores de dedicació, no importa si no hi ha gaire pressupost, perquè amb mestres com la Mariona, la Susanna, la Maria José o la Maria Teresa, les escoles no pateixen ni patiran mai.

A la visita a les escoles Drassanes i Frederic Mistral ens van acompanyar dues mestres eivissenques, la Diana i la Rosa que estaven de ruta bibliotecària i amb les que vam poder compartir experiències.

8 pensaments sobre “Quatre biblioteques escolars

 1. Wuauuu Jaume!
  Que bonic!
  Em quedo bocabadada de que la biblioteca de la nostra escola estigui en aquesta llista!
  Moltes gràcies per tenir-nos en compte!

  • Susanna, moltes gràcies! El vostre projecte fa un bon grapat d’anys que funciona bé i es nota la vostra implicació. Felicitats!

 2. Estimat Jaume! Quina alegria amb aquest post! Sens dubte les biblioteques que esmentes són un gran exemple del que s’esta fent. Jo remarcaria la gran ilusió i passió per part dels professionals que les impulsen. Tots ells, com ara, na Sussana gaudeixen dels llibres i ho volen transmetre als infants d’una manera del tot engrescadora. Estic emocionada d’haver pogut visitar algunes d’elles. Estic del tot agraïda. Enhorabona a elles per la gran feina que fan i a tu pels teus grans posts!!! Ja estic esperant el pròxim!!!! Gracies per tot Jaume!!!

  • Amiga Diana, va ser un goig compartir el periple per les biblioteques de casa nostra. El meu agraïment per compartir dubtes i experiències a tu i a Rosa.

 3. Donar-te les gràcies Jaume per tot el recorregut que vares preparar el dia que vàrem visitar les biblioteques, escoles, fundació… La veritat que vaig venir amb moltes ganes i il·lusió de seguir amb el projecte de biblioteques a la nostra escola…. Va ser una passada! Donar les gràcies a totes les persones que durant aquest dia vàrem estar amb nosaltres i ens vàrem explicar tota la feina que fan dia a dia! Una abraçada molt gran i a seguir així, perquè l’educació és cosa de tots. I a tu Jaume no tinc paraules, quan vaig fer el postgrau de lectoescriptura ja vaig sentir en tu que eres un home especial. Un home dedicat, entregat i sobretot amb moltes ganes d’ensenyar. Va ser un gran regal poder compartir coneixements, ara ha començat una nova etapa per tu, però el més important és que tot el que fas pels docents és un gran camí que sempre recordarem.

  • Rosa, que em faras sortir els colors! Gràcies per les teves paraules i seguiu apostant per la biblioteca escolar. Una abraçada, amiga!

 4. Moltes gràcies Jaume per les teves generoses paraules i per haver triat la nostra escola en la teva ruta bibliotecària. Va ser un luxe compartit amb tu ,Jaume, la Désifée, la Rosa i la Diana experiències i coneixements.
  Aprofito per felicitar-te per tota la feina que fas de divulgació de la literatura infantil i les biblioteques escolars, des de diferents mitjans. La teva dedicació i passió són un referent i un exemple a seguir. Una forta abraçada!

  • María José! Moltes gràcies. Ho vam passar molt bé i ens vas preparar una sesió molt enriquidora. Seguim en contacte, amiga!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s