Bloomsday

Què és el Bloomsday?
El Bloomsday és una celebració que es duu a terme avui, 16 de juny, tant a Dublín com a tot el món. Se celebra en record del dijous 16 juny de 1904, que és el dia representat en la novel·la Ulisses de James Joyce i porta el nom de Leopold Bloom, el personatge central de la novel·la. Els qui l’hem començat a llegir un munt de vegades i no l’hem acabada mai, sí que sabem que la novel·la segueix la vida i el pensament d’en Bloom i la resta de personatges i de tot el que passa des de les 08:00 del dia 16 de juny fins a les primeres hores del matí següent.

bloomsday-011

Les celebracions sovint inclouen vestir-se com els personatges del llibre, amb roba de l’època. Un dels elements de disfresses característics del Bloomsday és el barret de palla. Durant tot el dia d’avui, a Dublin, es fan lectures de l’Ulisses, performances i es visiten els llocs i els establiments als que es fa referència en el llibre. De tots els actes, l’esmorzar Bloomsday és l’activitat més comuna i consisteix en menjar el mateix esmorzar que Leopold Bloom consumeix a la novel·la: Fetge i els ronyons.
Avui torna a ser un bon dia per fullejar l’Ulisses i recordar l’inici espectacular amb la mítica frase Introibo ad altare Dei.
Feliç dia!
Podeu consultar el programa del festival d’enguany a
http://bloomsdayfestival.ie/about-bloomsday/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s