La trista realitat de les Biblioteques Escolars de Catalunya

El seminari Marta Mata: la biblioteca escolar i la lectura al Baix Penedès, de la Fundació Marta Mata, han organitzat, el 21 de febrer, una trobada de seminaris i grups de treball de biblioteca escolar de la demarcació de Tarragona.

És una iniciativa en la que, com ells mateixos diuen “Es tracta d’explicar-nos els uns als altres què és el que estem fent per a impulsar la lectura des de les biblioteques escolars i els seminaris i grups de treball. Pensem que estem passant un moment delicat i conèixer-nos podria ser una manera de fer pinya. Si estem units i treballem plegats amb una mateixa finalitat, impulsar i protegir les biblioteques escolars i la lectura, potser no ens sentirem tan sols, impotents i abandonats davant d’algunes actituds i decisions que ens arriben tant des del Departament d’Ensenyament, com d’altres Departaments. Com deveu saber, el Govern ha declarat l’any 2015 Any de les Biblioteques, coincidint amb el centenari de la primera Xarxa de Biblioteques Públiques de la Mancomunitat de Catalunya. En el document on s’anuncia aquesta celebració no hi ha ni una sola referència a les biblioteques escolars. Com si no existissin. Al nostre blog podeu llegir aquest document”.

manifestescoÉs així de cru, com un “deja vu”. Em recorda el Manifest de la Biblioteca Escolar que va aprovar la Unesco l’any 1999 i que el Departament d’Ensenyament recolzava (veieu el logo al final del document que hi ha a l’esquerra). Era l’època daurada del “puntedu”, un moment en el que, finalment, semblava que les Biblioteques escolars serien valorades i dotades de recursos i personal. Ara, deu anys després, assistim al tancament i deteriorament progressiu i accelerat de molts d’aquells equipaments.

Potser fóra bo fer com els companys de Tarragona i autoconvocar-nos, exposar el nostre desencís i redactar un altre document (manifest) per fer palesa, en aquest Any de les biblioteques, la situació de les BE dels centres educatius de Catalunya.

“Una biblioteca escolar és com la Batcova: una fortalesa segura en un món caòtic, una font de coneixement i el cau d’un superheroi.” va dir  Tom Angleberger.

batman

Imatge extreta de la Chicago Public Library

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s