Biblioteques sense llibres de paper

A Girona s’ha inaugurat la nova biblioteca Carles Rahola, la més gran de Catalunya. És una bona notícia per als que acostumem a visitar aquests espais. He llegit que té al voltant de 300.000 llibres.
Resulta curiós, de tota manera, que l’aposta continuï sent el llibre en format paper, al menys en aquests moments que sembla que les noves instal·lacions que es vanten de ser capdavanteres fan una aposta per reinventar-se i convertir-se en centres d’alfabetització en un món digital.

Interior de la biblioteca de Florida

Interior de la biblioteca de Florida

Les inversions més grans que es fan solen anar dirigides a augmentar la capacitat wifi de les biblioteques i ja hi ha, que jo sàpiga, mitja dotzena que s’anuncien com a biblioteques sense llibres, sobretot als EUA. És el cas de la biblioteca de la Universitat Politècnica de Florida, amb 135.000 llibres en format digital, un espai futurista que ocupa més de mil metres quadrats. La va dissenyar en Santiago Calatrava i està plena d’ordinadors i confortables punts de lectura per als estudiants. La seva directora explica que “anima als estudiants a que llegeixin i treballin en format digital».
També hi ha una altra biblioteca similar a San Antonio, Texas. Ofereix una col·lecció totalment digital, amb més de 10.000 llibres electrònics. I encara a Canadà la Biblioteca Central de Halifax que consta d’un auditori, sales de reunions per als empresaris, múltiples cafès, classes d’alfabetització d’adults i centres de joc.

Biblioteca de San Antonio (Texas)

Biblioteca de San Antonio (Texas)

No puc imaginar-m’ho, tot i que quan vaig a la Vapor Vell, la biblioteca del barri, hi trobo sempre els ordinadors ocupats (i n’hi ha un bon grapat!) i altres estudiants que porten el seu propi portàtil. Jo porto a la butxaca un post-it amb la meva llisteta i, si tinc sort i no estan prestats, sempre trobo el que busco, ja sia novel·la o assaig. També m’agrada plantar-me davant de les prestatgeries, fer una ullada i esperar que algun llibre em cridi l’atenció. Passa sovint. La lectura en pantalla no m’acaba de fer el pes, què hi farem!

Una visita virtual per la biblioteca de Halifax:

Books Flying Through Nature

imatge extreta de https://fantasygenreguide.wordpress.com/

2 pensaments sobre “Biblioteques sense llibres de paper

  • Amiga Ana, ¡Cuánto tiempo!
   Gracias por el comentario. En mi caso, he de confesar que lo he intentado en varias ocasiones pero no me acaba de convencer. Prefiero el tacto del papel, mil veces.
   Sigo con admiración tu “bilbioabrazo” y tus sabios consejos.
   Un saludo y un recuerdo entrañable a la buena gente del suroeste.
   Jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s