Moms Demand Action i l’àvia de la Caputxeta Vermella

Little Red Riding Hood CoverL’any 1987, el llibre que narra el conte de la Caputxeta vermella (Little red Riding Hood) i que va ser il·lustrat per Trina Schart Hyman va guanyar el prestigiós premi americà Caldecott. De seguida va provocar controvèrsia perquè quan la Caputxeta visita la seva àvia, al cistell apareix una botella de vi. I, a més, el text conté frases com “l’àvia va beure una mica de vi, i… una estona més tard es va trobar amb forces per posar-se a netejar el caos que el llop havia provocat durant la seva visita”.

avia caputxetaQue la Caputxeta li porti una botella de vi a l’àvia és un detall que ja apareix en les primeres versions, les antigues, del conte, però la comunitat americana (alguns estats com Califòrnia) van considerar, allà pel 1990, que la botella de vi donava als infants una impressió equivocada sobre l’alcohol. I així va ser com el van prohibir.
Algunes versions del conte de la Caputxeta ja havien estat prohibides en altres llocs perquè la imatge del llop feia massa por. Això va passar a Bradford de la Florida, Clay i Levy.
La societat americana ha patit la persecució i la prohibició d’altres obres, algunes infantils i juvenils com la sèrie de Harry Potter de J K Rowling o El guardià del camp de sègol de Salinger i altres obres de les que anomenem “clàssiques” com El gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald, Las uvas de la ira de John Steinbeck, Matar a un ruiseñor de Harper Lee o El color púrpura d’Alice Walker.

Mafalda_DiaDeLaMujerAvui, 8 de març, dia de la dona treballadora, vull recordar un grup de dones, la Moms Demand Action, perquè van crear fa uns mesos una associació de denúncia de l’ús de les armes i van dissenyar una campanya molt colpidora en la que es veien dues nenes a una biblioteca, una amb el llibre que he comentat de Caputxeta i l’altra amb un rifle AR-15 semi-automàtic, amb un peu de foto que diu: “ Una d’aquestes dues nenes té a la mà una cosa que ha estat prohibida als Estats Units. Endevina quina.”

moms-demand-action-1
La campanya pretén conscienciar dels riscos de l’ús de les armes i alerta sobre els tirotejos que, amb massa freqüència, es produeixen als centres escolars. Hi ha altres cartells en els que es posa de manifest aquest detall i les comparacions són amb els ous Kinder (prohibits perquè contenen joguines al seu interior) que ja van portar un parell d’homes a judici per traficar amb aquests objectes “tan perillosos”, o amb els nens que juguen amb la pilota a “matar” (el típic joc de pati d’escola).

kinderPodeu seguir les accions d’aquest grup de mares que lluiten contra les armes de foc als Estats Units a traves de seu web. https://momsdemandaction.org/

i del seu facebook https://www.facebook.com/MomsDemandAction

Moms Demand Action for Gun Sense in America, té en aquest moments més de 130000 afiliades.

7 pensaments sobre “Moms Demand Action i l’àvia de la Caputxeta Vermella

 1. Jaume,
  Felicitats pel teu post! com sempre, súper interessant!
  M’ha recordat que també Les aventures de Hucleberry Finn van estar prohibides a les biblioteques públiques americanes. I potser això va contribuir al seu èxit!
  Laura

  • Sí, Laura, sí. Som així. N’hi ha prou que ens prohibeixin una cosa perquè la desitgem encara més. Mig en broma, de vegades, hem comentat que un bon mètode d’animar a la lectura és dir als alumnes que “aquests llibres d’aquí ni els toqueu” hehehe.
   Una forta abraçada!
   Jaume

 2. Bon dia Jaume,
  Aquí a Palma, volen prohibir els artistes al carrer. Millor dit “ordenar-los” perquè d’una ordenança es tracta.
  Maria Antònia

  • Alçamanela! Bé, els darrers temps només feu que donar-nos ensurts des de les Illes.
   Per cert, el llibre que comento es pot trobar en versió francesa (le petit chaperon rouge)
   Una abraçada, Maria Antònia
   Jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s