No tindràs un altre com aquest? és una pregunta que sentim alguna vegada a la biblioteca escolar. És produeix quan un alumne i un llibre s’han trobat i aquest encontre ha provocat un esclat d’emocions úniques. Solen ser llibres amb els que els lectors s’identifiquen amb el protagonista pels seus valors (desig de justícia, de veritat, d’amor a la vida) però també s’escolta de tant en tant No l’he pogut acabar! referint-se a aquelles novel·les que provoquen bulímia lectora i que tenen conseqüències dramàtiques perquè augmenten els nombre d’alumnes que, tristos i deprimits, fugen dels llibres.
L’acompanyament del mestre és bàsic perquè no es produeixi la deserció lectora. Als alumnes de cicle inicial és relativament senzill engrescar-los, encara no he trobat cap infant que no disfruti llegint els llibres que els hi proposem. Però amb els nois i noies de cicle mitjà i, sobretot, de cicle superior, hem de filar més prim.
A la revista GUIX de juliol-agost de 2103 parlem dels llibres fetitxe, aquells que representen una aposta gairebé segura i a La pràctica expliquem què és el “diari de lectura”.
Si voleu llegir l’article només cal clicar AQUÍ o anar a la secció Publicacions.
I també, el diari de lectura.
Aquest curs amb els alumnes del club de lectura hem fet servir una llibreta per fer anotacions i ha estat un èxit veure i sentir llegir i compartir els seus comentaris.
Me n’alegro i segur que ha estat molt emotiu. De moment, anem fent amb els quadernets i llibretes però aviat haurem d’acostumar als alumnes a penjar en el “núvol” els seus comentaris perquè tothom els pugui llegir i compartir. Una eina del tipus “drive” pot ser mólt útil. Una cosa semblant passarà amb les famílies i la seva relació amb l’escola perquè cada vegada més els pares i mares van entrant en aquest món ple de possiblilitats que és la xarxa. De tota manera, el que importa és que els nostres alumnes siguin bons lectors, o almenys, lectors crítics.
Bon estiu, Àngela!
Jaume,
Moltes gràcies per tots els teus* posts* tan aclaridors i profitosos. Que passis un bon estiu.
Cordialment, Mara Araújo Vidal
Gràcies, Mara!
Confio en què l’estiu sigui generós i m’aporti bones estones.
Passa tu també un bon estiu en companyia de la gent que t’estima. Carrega el teu cor de bons propòsits i buida el “disc dur” amb aquelles novel·letes que durant el curs no podem llegir.
Biblioabraçada!