He visitat les oficines de l’editorial Flamboyant a Barcelona, una editorial independent que forma part del col·lectiu «àlbum Barcelona».
Conèixer les persones que hi al darrera de cada llibre ens ajuda a entendre millor com és de costós i complicat editar un àlbum il·lustrat. I no parlo de l’autor i l’il·lustrador només, perquè intervenen altres persones (edició, correcció, maquetació, traducció, impressió, màrqueting, distribució, promoció, administració, llibreria, etc.)
Flamboyant va començar a editar l’any 2009 amb la intenció de fer llibres bonics. I ho han aconseguit. En un inici només hi treballaven l’Eva Jiménez i la Patricia Martín però actualment formen l’equip cinc persones més: la Paula Esparraguera, la Julieta Cánepa, la Marina Huguet, la Cristina Fernández i la Montserrat López, senyal de com ha anat creixent el negoci.
A Flamboyant, cada llibre és singular i no mantenen cap col·lecció. Bé, sí que hi ha alguns llibres de coneixements que formen sèries, però en són els mínims.
El dia de la visita, em va atendre la Cristina i em va mostrar les darreres novetats i els propers projectes que tenen entre mans. Va ser molt amable i vaig poder copsar un equip de treball que s’esforça en cuidar tots els detalls per fer de cada llibre un objecte formidable. De fet, és la filosofia que transmeten i que podem llegir al seu web:
«… creiem en la força transformadora de la lectura, dels textos i de les imatges. Llegir des de ben petits ens ajuda a portar una vida més rica, a ser persones més creatives i empàtiques, així com a desenvolupar-nos intel·lectual i humanament. A més, no cal oblidar que, quan un nen llegeix en companyia d’un adult, potencia els seus vincles afectius.»
Al seu catàleg tenen llibres atractius. Si n’hagués de destacar cinc, triaria:
Inventores i els seus invents
Aitziber Lopez / Luciano Lozano
T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones que volien millorar el món. És impossible parlar de tots els invents i de totes les inventores, però aquí hi ha una selecció bonica i divertida.
Groc i rodó
Muriel Villanueva / Ferran Orta
Han arribat les vacances i toca marxar de colònies. Però ell no en té gens de ganes. Té un secret groc i rodó que cada nit se li apareix al llençol i que no vol compartir. Quin serà aquest molest secret? Aconseguirà alliberar-se’n i gaudir de les colònies? Un àlbum que ens enfronta a les pròpies pors i ens convida a superar-les.
Comptant lleons
Katie Cotton / Stephen Walton
Unes il·lustracions enormes, evocadores, en blanc i negre i a tota pàgina, que representen des d’un lleó regi fins a deu zebres impressionants, permeten els lectors veure molt de prop les criatures més indòmites de la naturalesa. Uns textos poètics, complementats amb informació molt clara, ens descobreixen com viuen i sobreviuen a la Terra els animals en perill d’extinció.
El Sr. Rondó i el malentès al zoo
Kevin Waldron
El Sr. Rondó comença malament el dia: per error, es posa la jaqueta del seu fill i fa la ronda al zoo tot airejant les seves inseguretats. «Estàs gras!», es diu, i també: «No agrades a ningú.» Sense que ell ho sàpiga, els animals es pensen que parla d’ells! Una història divertida, original i amb unes il·lustracions meravelloses.
Curiosity, un llibre que ja havíem referenciat en aquest blog, el mes de desembre:
https://jaumecentelles.cat/2018/12/14/passejant-per-mart-de-la-ma-del-robot-curiosity/
Al web de Flamboyant podem llegir:
«… creiem en la força transformadora de la lectura, dels textos i de les imatges. Llegir des de ben petits ens ajuda a portar una vida més rica, a ser persones més creatives i empàtiques, així com a desenvolupar-nos intel·lectual i humanament. A més, no cal oblidar que, quan un nen llegeix en companyia d’un adult, potencia els seus vincles afectius.»