Sense autors no hi ha llibres

Els autors de literatura infantil i juvenil francesos estan preocupats per les mesures que el seu Govern anuncia i que els amenaça directament a ells i al seu migrat estatus laboral. És una mala notícia perquè de passada es posa en perill el futur de llibre.
Ara, s’han començat a mobilitzar i aquests mes de juliol han fet un acte singular a París: una cerimònia d’enterrament del llibre de demà.

La Samantha Bailly, presidenta de l’Associació d’Autors i Illustradors de llibres per a infants i joves va recordar que no són funcionaris del Ministeri de Solidaritat i Salut sinó que són autors que actuen voluntàriament i col·lectivament per defensar la seva condició de creadors.
Va dir també que els autors i autores francesos tenen les seves particularitats. Recordava que tothom contribueix d’acord amb els seus mitjans i rep segons les seves necessitats i que fa setanta-tres anys es van establir els fonaments de la seguretat social a França. En l’ordenança fundacional de 1945, els autors ja estaven oblidats. Ho van intentar novament el 1975 i es va crear un pla específic de seguretat social per a ells. Des de llavors la situació no ha variat i alguns sospiten que aquest estatus imperfecte i particular té el desig explícit de fer-los desaparèixer.
Els autors, sovint aïllats en la pràctica creativa, són treballadors amb una professió atípica per la pròpia naturalesa dels ingressos (drets d’autor) i se senten amenaçats per la degradació dels ingressos i les reformes transversals que no s’adapten a les seves especificitats (augment de les aportacions i poca protecció social).
El que s’està jugant i es jugarà en els propers mesos a França és el futur d’un treball ja per se fràgil: el treball d’escriure, traduir i il·lustrar.

En llegir la notícia m’ha vingut al cap la queixa repetida dels autors de literatura infantil i juvenil a Catalunya i crec que cal un enfortiment de les seves condicions econòmiques (drets d’autor, seguretat social, autònoms, etc.) perquè sinó, ens passarà com als veïns i en el futur ens podem trobar amb la màxima “cap autor, cap llibre”.
Tocaria fer una reflexió acompanyada de mesures polítiques concretes que empenyin el país envers una cultura literària decidida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s