L’art de llegir imatges: Els àlbums il·lustrats en el desenvolupament lector d’infants i joves

innocenti

Il·lustració de Roberto Innocenti

9a Escola d’Estiu de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa
30 juny, 1, 2 i 3 de juliol de 2015

A la presentació del programa de l’escola d’estiu de Can Butjosa podem llegir:

Diuen que a la biblioteca de cada infant, hi ha un museu: un museu amagat entre els àlbums il·lustrats. I és que aquesta tipologia documental és, sovint, el primer (i a vegades, l’únic) contacte dels nens amb l’art, els ajuda a comprendre els textos i, també, a configurar el seu imaginari individual; a omplir de significat les paraules que van aprenent. Els colors, les formes, les línies i les textures enriqueixen l’experiència lectora que va més enllà dels textos escrits i que requereix, a més, saber llegir les imatges.
Els àlbums il·lustrats viuen el seu segle d’or per la quantitat i la qualitat de les obres publicades, però els coneixem en profunditat? Sabem quines són les relacions entre imatge i text? Quin és el procés de creació d’aquestes obres? Quins són els principals il·lustradors i quines tècniques empren?
A la 9a Escola d’Estiu de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa aprofundirem en la importància de la il·lustració en els àlbums il·lustrats com a element narratiu i artístic, aprendrem a llegir les imatges i a entendre el llibre com un tot, on text i il·lustració es complementen per explicar-nos una història. També viatjarem en el temps per conèixer la història de la il·lustració per a infants a Catalunya i descobrirem els principals il·lustradors que, a nivell nacional i internacional, han deixat petja a la història de la literatura infantil i juvenil.
Els bibliotecaris, els educadors, els mestres, els pares… tenim el repte i l’oportunitat de conèixer el paper que juga la il·lustració en la comprensió lectora i en la formació artística dels infants i joves dels quals som responsables.
Si voleu fer-hi una ullada potser us animareu a venir a conèixer i sentir a Roberto Innocenti, Martin Salisbury, Montserrat Castillo, Joaquim Noguero, Emma Bosch, Ignasi Blanch, Maria Rius, Noemí Villamuza i d’altres especialistes.
És un curs de 25 hores, que se celebrarà a Can Butjosa (Parets del Vallès) els dies 30 de juny i 1, 2 i 3 de juliol. Una de les hores me la deixen perquè expliqui com treballar els àlbums il·lustrats a l’escola. Tot un plaer!

El programa el podeu descarregar AQUÍ
D’avui i fins el 19 de juny us podeu inscriure a través del formulari: http://bit.ly/1KopX2e
Podeu consultar el programa a: http://issuu.com/folletdecanbutjosa/docs/programa_complet
Per més informació: espaideformacio@parets.cat
o a la pàgina del Facebook: http://on.fb.me/1DKpva3

noemí villamuza

Il·lustració de Noemí Villamuza

 

 

2 pensaments sobre “L’art de llegir imatges: Els àlbums il·lustrats en el desenvolupament lector d’infants i joves

  • Hola Carmen,
   Sin duda serán unas jornadas muy provechosas. Ahora mismo, según me han comentado, ya han cerrado la inscripción, señal que el curso se lo merece.
   Creo que el encuentro con Innocenti será espectacular.
   Y sí, haré un resumencillo con imágenes y comentarios de las diferentes opiniones que vaya recogiendo.
   Un abrazo y gracias por compartir.
   Felicidades por tu “Érase una vez…”
   Jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s