Jutta Bauer, la il·lustradora del mes (abril 2014)

juttabauerAquest mes presentem un altre il·lustrador alemany. Abans ja havíem parlat de Carl Cneut  i Peter Schössow. Es tracta de la Jutta Bauer, potser la il·lustradora més coneguda, sobretot perquè va guanyar el premi Andersen.

La Jutta Bauer va néixer a Hamburg el 1955 i en aquesta ciutat va estudiar il·lustració a l’Escola Tècnica Superior. El 1981 va publicar els seus primers llibres. Va treballar per a diverses editorials i revistes i el 1991 va començar a crear dibuixos animats. La reina dels colors, per exemple, no va ser pensat com a llibre, sinó com a dibuix animat. Segons ella mateixa explica:

Per no tornar-me boja reproduint una i altra vegada tots els detalls, vaig simplificar les figures el màxim possible, les vaig reduir als traços elementals. Vaig optar per la forma de realització més senzilla: la cut-out-animation. Al principi, la manera d’animar els dibuixos consistia a reproduir moltes vegades el mateix dibuix amb lleugeres variacions de posició i després passar-les a la velocitat adequada. El mètode que vaig utilitzar aquí, que podríem anomenar animació per retallada, consisteix en retallar el personatge i anar variant la seva posició sobre un mateix fons”

Jutta Bauer ha escrit o il·lustrat llibres infantils de gran èxit, entre els quals hi ha Marecrits o L’àngel de l’avi. També ha fet les il·lustracions de nombrosos llibres infantils d’autors reconeguts, com Christine Nöstlinger.
La seva obra, que ja engloba aproximadament 50 títols, ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre ells el ” Premi IBBY ” (1994), el ” Luchs “, el “Premi del Llibre Infantil de Renània del Nord/Westfàlia ” (1999) i el “Premi Alemany de Literatura Juvenil” (2001).
L’ any 2010 va obtenir el Premi Hans Christian Andersen.

A les seves obres, resulta molt interessant observar la manera com es complementen text i imatge. Això té a veure amb la seva manera de treballar. Segons conta ella mateixa:

“De vegades se m’ocorren primer unes paraules que em porten a una imatge, o viceversa, i així fins que acabo el llibre. Fins ara, mai he escrit un text complet al que després he afegit la il·lustració; tampoc al contrari, mai d’un conjunt d’il·lustracions ha sorgit un text. Generalment, realitzo primer un storyboard com el que s’utilitza per fer dibuixos animats , és a dir , una làmina dividida en caselles petites en què vaig plasmant el desenvolupament seqüencial de les il·lustracions; després les vaig completant, a mesura que em van passant el text o altres imatges. Al principi ho escric i dibuix tot molt petit i, quan el conjunt està acabat, vaig retocant algunes parts dels dos elements”

Els llibres de la Jutta Bauer que podem trobar a casa nostra són:

selmaSELMA
ens explica en imatges la història de l’ovella Selma, que viu feliç i contenta xerrant amb els seus veïns, fent esport i menjant bé. Així ens vol convèncer l’autora que per estar contents no calen grans aventures ni riqueses sinó simplement acontentar-se amb el que un té.

 

Sencillamente tuSENZILLAMENT TU
A vegades vols dir-li a una persona que l’estimes, però no sempre resulta fàcil trobar les paraules adequades. El llibre ens mostra el camí per aprendre i valorar l’amistat.

 

 

 

 

asi empezo todoAIXÍ VA COMENÇAR TOT: 34 HISTÒRIES SOBRE L’ORIGEN DEL MÓN
S’explica, amb diferents històries plenes de paraules i imatges desbordants de poesia i humor, com va sorgir el món.

 

 

 

 

angelL’ÀNGEL DE L’ AVI
L’avi sempre era el més fort, pujava als arbres més alts i saltava als llacs més profunds, sense adonar-se dels perills a què s’exposava … Com era possible? Per què sortia airós de les situacions més problemàtiques? L’avi tenia la sort que algú el protegia, el seu àngel.

 

marecritsMARECRITS

En una ocasió, la mare del petit pingüí es va posar furiosa i li va cridar d’una manera terrible. Després es va penedir i va dir: “Perdó! ”

 

 

 

Bona NoxBONA NOX
“Bona nox”, és una coneguda cançó per a nens que Mozart va escriure i va compondre. Jutta Bauer la converteix en una història amb suggerents i belles imatges, en què el bou i la nit volen fer por a la petita Lotte. Però ella no es deixa intimidar i troba el camí de tornada a casa, al seu càlida llit.

 

 

emma rieL’EMMA RIU
Riure, jugar, estar contents… La petita Emma viu i gaudeix situacions que resulten molt properes als nens més petits.

L’EMMA PLORA
Hi ha dies i situacions en què la petita óssa Emma també plora, com, per exemple, quan la mare s’enfada amb ella i no sap per què, pel gelat que li cau a terra o per dormir amb la llum apagada. Però l’Emma trobarà consol a la falda de la seva mare.

A la mateixa col·lecció EMMA MENJA i EMMA A CASA

casa en el bosqueUNA PETITA CASA AL BOSC
El cérvol acull a casa seva al petit conill i la petita guineu, i també al caçador amb el seu gos. Un missatge de solidaritat i tolerància per als primers lectors.

 

 

 

 

Una vida cualquieraUNA VIDA QUALSEVOL
Tots hem estat nens, com el protagonista d’aquesta història que, de petit, vivia amb els seus pares en un bonic apartament. Quan ve ser gran va trobar una bona feina. S’aixecava d’hora cada matí per anar a treballar. Després, l’home va tenir una família, i va ser una època feliç fins que va començar a tenir mala sort.

Us deixo un vídeo que recrea Bona Nox.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s