Joëlle Jolivet, la il·lustradora del mes (març 2014)

joelle jolivet 2Aquest mes destaquem una il·lustradora francesa amb molta experiència i un estil molt fàcil de reconèixer. Es tracta de la Joëlle Jolivet, una de les poques persones que treballen per als infants i joves amb una tècnica molt particular, el gravat sobre linòleum (linogravat).
Recordo que fa uns quants anys enrere el linòleum era una de les tècniques que treballàvem a les escoles, però d’això ja fa molt de temps.
La Joëlle Jolivet va néixer l’any 1965 a prop de París a la Vall del riu Marne i actualment viu a Ivry-sur-Seine. Segons conta ella mateixa, sempre ha dibuixat, pintat i gravat. Va estudiar disseny gràfic a l’Escola d’Arts Aplicades, a París i va ser allà on es va interessar en la litografia. Després de fer diversos cursos a la facultat de Belles Arts, es va inclinar per la tècnica del linòleum, el seu principal mitjà d’expressió avui dia.
Ha publicat més de cinquanta àlbums per a infants i joves, molts dels quals han estat traduïts arreu del món. També treballa per a la premsa.
L’any 2007, el llibre 365 pingüins es va convertir en un bestseller a Amèrica.
Alguns mitjans especialitzats han dit de les seves il·lustracions que són “vibrants i enlluernadores”, i es lloa especialment els llibres que podríem considerar de caràcter informatiu.
Com es pot imaginar ha guanyat nombrosos premis destacats internacionalment com el Boston Globe, un dels honors més prestigiosos en l’àmbit de la literatura infantil.
Si mireu el vídeo que trobareu a continuació, us podreu fer una idea de com la Joëlle treballa aquesta tècnica del linòleum.

Alguns dels llibres que ella ha fet i que es poden trobar a casa nostra són:
365pinguins365 Pingüins. Saber comptar és molt útil. Sobretot quan inexplicablement a una família li van arribant pingüins, un per dia durant un any sencer. Alimentar-los, entretenir-los i emmagatzemar-los farà sentir a aquesta família que la vida s’ha «pingüinitzat». Divertit i sorprenent missatge ecologista!

mobydickMoby Dick. Adaptació de la novel·la de Herman Melville amb escenes desplegables que imiten els gravats antics.

zoologicZOOlògic. Tenen banyes o plomes, estan coberts de taques o de ratlles, viuen a l’aigua o sota terra? Els 400 animals de ZOOlògic responen a aquestes preguntes, organitzats i classificats en unes pàgines de mida descomunal!

un-corazon-que-lateUn corazón que late. Dins de les coses grans hi ha coses més petites. I dins de les petites, hi ha altres encara més diminutes. Però de vegades, misteriosament, en allò més minúscul descobrim alguna cosa realment enorme!

petits-pinguins10 petits pingüins. Un llibrepop-up per als més petits. La seva gràcia està en que la numeració va del 10 a l’1. Entre sorpreses i imprevistos, deu pingüins inseparables desapareixen d’un en un… Fins que al final tornen a reunir-se! On són els pingüins?

coloreartColoreart. Un llibre espectacular, en blanc i negre. Les il•lustracions a doble pàgina són grans i presenten escenes d’animals, persones, flors, cases, etc. És un llibre per pintar. Si es fa amb retoladors el resultat és al•lucinant.

coloreart 2

casi todoCasi todo. Tota mena de dibuixos agrupats per famílies: arbres i flors, fruites i verdures, animals, vestits d’època, edificis, eines, cotxes, trens,vaixells, etc.

maorísCuentos y leyendas de los maoríes. La Joëlle ha il·lustrat uns quans llibres d’altres autors. Sempre ho fa amb moltes efectivitat atenen al tipus d’història que es narra. En aquesta acasió il·lustra llegendes dels nadius australians, el poble maorí.

El seu web val molt la pena: http://www.joellejolivet.com/

El seu bloc: http://joellejolivet.blogspot.com.es/

El seu facebook: https://www.facebook.com/joelle.jolivet.1

Joelle-Jolivet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s